Kávéfőzés otthon – Ezekre kell odafigyelni!

2020.09.01.

Egy ízletes kávé elkészítéséhez a minőségi babszemek beszerzése csak a legelső lépés. Ez azonban még nem jelent garanciát arra, hogy a kávéfőzőből kicsordogáló főzetbe őszinte mosollyal kortyolhatsz bele. Rengeteg apróságnak tűnő tényezőre érdemes odafigyelned, ha minőségi végeredményre vágysz.

Rögtön az elején szögezzünk le egy nagyon fontos dolgot: amikor otthon nekiállsz kávét főzni, ne a vendéglőkben megszokott, kifogástalan ízű és kinézetű fekete ital legyen a célod – ha így állsz hozzá, valószínűleg csalódás fog érni. Koncentrálj inkább arra, hogy egy zamatos, testes, gazdag aromájú kávét hozz össze. Ezt egy kis gyakorlással és odafigyeléssel könnyedén megvalósíthatod. Csak néhány dolgot tarts szem előtt:

1. Kávészemek

Minőségi alapanyag nélkül nem lehet minőségi kávét készíteni – ez nyilvánvaló. Éppen ezért érdemes single origin termékek közül választanod. Ezt a minősítést kizárólag azok a kávék kaphatják meg, amelyek pontosan behatárolható vidékről, termőterületről és termelőtől származnak, más kávéval pedig nincsenek keverve.

Emellett fontos még szem előtt tartanod, hogy az alapanyag pörkölési profilja passzoljon a kávéfőződ típusához/fajtájához (ezt a legtöbb csomagoláson/weboldalon fel szokták tüntetni, így le tudod ellenőrizni).

Kávészemek - Boro - Coffee

2. Víz

Egy csésze kávénak körülbelül 90-95%-át a víz teszi ki. Ugye nem kell részletezni, hogy miért fontos foglalkoznod a minőségével? Ha az a célod, hogy mellékíz- és klórmentes italt fogyassz, felejtsd el a csapvizet! Érdemes beszerezned egy vízszűrő berendezést vagy kancsót, de az is megoldást jelenthet, ha a kávéfőzéshez egy alacsony ásványianyag tartalmú palackozott vizet használsz.

Víz - Boro - Coffee

3. Őrlés

Egy állandóan felmerülő kérdés: őrölt vagy szemes kávéból készítsük a napindító italt? Sajnos a körülményesebb megoldás az ideálisabb. Az intenzív ízek és illatok elérése érdekében mindenféleképpen a friss őrlést javasoljuk – akárcsak a csapvíznek, a ledarált, vákuumcsomagolt kávéknak is érdemes hátat fordítanod. A mákdaráló pedig eszedbe se jusson. Képtelenség egyenletes állagot elérni a segítségével. Ha kávét őrölsz, kávé őrlőt használj! Nem nagy beruházás, és hatalmas minőségi javulást érhetsz el a segítségével.

Őrlés - Boro - Coffee

4. Tárolás

Az oxigén, a nedvesség, a pára, a fény és a magas hőmérséklet a kávék legnagyobb ellenségei. Tárolásnál ezeket mind érdemes elkerülni. A darált kávék esetében ez sokkal nehezebben kivitelezhető – gyorsabban elillan az aromájuk, hamarabb magukba szívják a párát, és avasodni kezdenek. Érdemes tehát szemes kávét választanod, a csomagolás esetében pedig a légmentesen zárhatóságra fontos odafigyelned.

Tárolás - Boro - Coffee

5. Kávéfőzés

Az elkészítési mód függvényében eltérő dolgokat érdemes szem előtt tartanod. Vegyük sorra a három leggyakrabban alkalmazott eljárással kapcsolatos tudnivalókat:

Kotyogó

Magyarországon talán az egyik legelterjedtebb módszer. Egy „kotyogós” szinte minden háztartásban megtalálható. Rengetegen használják, viszont csak nagyon kevesen tudják, mi mindenre érdemes odafigyelni, hogy ne égjen meg a kávé. Íme a legfontosabb tudnivalók:

 • Nem szabad lenyomkodni az őrölt kávét (elég púposan megpakolni).
 • A vizet ajánlott előre felforralni.
 • Célszerű előmelegíteni a kávéfőző alját.

French press

Ez az a technika, amikor préselés útján állítod elő magadnak a barna főzetet. A kis eszköz beszerzése „filléres” kiadás, az elkészítés módja pedig pofonegyszerű. Nem véletlen, hogy sokan erre a módszerre esküsznek. Néhány szempontról azonban ebben az esetben sem szabad megfeledkezni:

 • Forráspont előtti (körülbelül 90 C fokos) vizet használj a forrázáshoz.
 • Keverd össze a darált kávét és a vizet (20 g kávéhoz kb. 250 ml víz szükséges), majd hagyd állni.
 • Három-három és fél perc várakozás után lassan nyomd le a szűrőt.

Kapszula

Évek óta tombol a kapszulás őrület. Bizonyos gépekhez már nevetségesen alacsony áron hozzá lehet jutni, a töltetek kiválasztásakor viszont nem árt egy kicsit körültekintőbbnek lenni. Sokan esnek abba a hibába, hogy a kávéfőzővel nem kompatibilis kapszulát választanak – ezt egy kis odafigyeléssel természetesen el lehet kerülni –, az igazi problémát viszont az jelenti, hogy sokak számára egyedül a kapszulák ára határozza meg, hogy egy adott termék milyen minőséget képvisel.

Kávéfőzés - Boro -Coffee

Kapszulák választásánál hatványozottan igaz, hogy megéri kísérletezni – sok esetben bebizonyosodik ugyanis, hogy a magasabb árcédula nem feltétlenül párosul magasabb minőségű kávéval (és ez fordítva is igaz).

A LEGJOBB ÁR-ÉRTÉK ARÁNYÚ KÁVÉKAPSZULÁK:

 • Kapszula csomag - BORO Coffee
  12 darabos kapszula csomag
  14 100 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee
  8 darabos kapszula csomag
  9 650 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee
  4 darabos kapszula csomag
  4 900 Ft
 • Boro-Coffee - Guatemala Kapszula
  GUATEMALA Kapszula
  1 290 Ft
 • Boro-Coffee - Nicaragua Kapszula
  NICARAGUA Kapszula
  1 290 Ft
 • Boro-Coffee - Columbia Kapszula
  COLUMBIA Kapszula
  1 290 Ft
 • Boro-Coffee - Omnibus Blend Kapszula
  OMNIBUS BLEND Kapszula
  1 290 Ft

+1 Melegítés

Röviden és tömören: felejtsd el! Az újramelegített kávénak nem csak az íze kellemetlen. Az ismételt hevítés során olyan kémiai reakciók indulhatnak be, amik az egészségedre is káros hatással lehetnek.

Az őrlés, a tárolás és az elkészítés módja rajtad múlik. A felhasznált víz és kávé viszont választás kérdése. Amennyiben minden szempontból prémium minőségre törekszel, érdemes szétnézned a BORO Coffee kínálatában, ahol hagyományos, kapszulás, koffeinmentes és zöld kávék közül is válogathatsz!

Kávé - Boro - Coffee

Kóstolj meg egy BORO-t, és ízleld meg a különbséget!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Boro-Coffee - Nicaragua Kapszula

  NICARAGUA Kapszula

  1 290 Ft