AZ ÜLTETVÉNYTŐL AZ ASZTALIG

Önts magadnak egy csészével kedvenc BORO kávédból, helyezd magad kényelembe, és merülj el a barnára pörkölt babszemek világában!

MINDEN BABSZEMNEK MEGVAN A TÖRTÉNETE

ALAPANYAG A MŰVÉSZETHEZ

A kávé tudatos termesztése időszámításunk szerint 575 körül, a mai Jemen területén kezdődött el. A növény fogyasztásának a szokását mohamedán zarándokok magukkal vitték Mekkába és Medinába, innen pedig tovább terjesztették az egész Közel-Keletre. Európába az 1600-as évek elején érkeztek meg az első babszemekkel töltött zsákok, a hirtelen jött hírnév után pedig Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában is gombamód kezdtek elszaporodni a kávézók. Napjainkra az apró barna szemekből kinyert esszencia az egész világot meghódította.

A legenda szerint egy etióp juhász megfigyelte, hogy a kecskéi egész éjszaka ébren maradtak, amikor napközben egy bokor vörös bogyóit eszegették. Tapasztalatairól beszámolt a közeli kolostorban élő szerzeteseknek, akik a bogyóból keserű italt főztek, és a hosszú imádságok alatt ezzel tartották ébren magukat. Feljegyzések arról is beszámolnak, hogy egy Rhazes nevű arab orvos és Avicenna, a középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja a fekete nedűt gyógyszerként használta, de egy titokzatos, keserű, élénkítő hatású italról már sokkal régebbi mondákban is említést tettek. A kávé eredetével kapcsolatban rengeteg a kérdőjel, ami azonban biztos, hogy italként először az arab világban fogyasztották.

ARABICA VAGY ROBUSTA?

AZ ECSET MEGVÁLASZTÁSA

Jelenleg több, mint száz különböző kávéfajtát tartunk számon, azonban csupán két faj termését használjuk és forgalmazzuk széles körben: az egyik az arabica kávé (coffea arabica), a másik pedig a robusta kávé (coffea canephora).

Mi a különbség a két kávécserje között?

Arabica - Kávélexikon - Boro Coffee

Az arabica kávék igen különbözőek lehetnek, ízviláguk is eltér egymástól, általánosítani éppen ezért nem lehet. Ízüket a puha, selymes, lágy, kiegyensúlyozott jelzőkkel szoktuk illetni. Savtartalmuk alacsonyabb, aromákban gazdagabb, a babok illata pörkölés előtt és után is gyümölcsös és édes.

Az arabica kávé fő termőterületei: Brazília, Kolumbia, Guatemala, Nicaragua, Costa Rica, Etiópia, Indonézia

Robusta - Kávélexikon - Boro Coffee

A robusta ellenállóbb és kevésbé igényes fajta, az alacsonyabban fekvő területeken is megterem. Ezeknek a kávéknak az íze kesernyésebb, savasabb és erőteljesebb. Ez azonban nem azt jelenti, hogy értéktelenebb lenne. Testessége miatt például kiváló eszpresszó készíthető belőle.

A robusta kávé fő termőterületei: Angola, Elefántcsontpart, India, Uganda, Vietnám

BLEND – Az élmények ötvözete

A boltokban kapható pörkölt szemes kávék általában 100%-ban arabica vagy robusta kávészemeket tartalmaznak, viszont keverékeket, úgynevezett blendekkel is gyakran találkozunk – általában 80% arabica, 20% robusta arányban (a csomagolásokon viszont sok esetben nem tüntetik fel, hogy az adott kávé milyen arányban tartalmaz arabica és/vagy robusta szemeket).

A blendeket tehát több kávé keveréke alkotja, melyek együtt különleges ízprofilt alkotnak. Fontos, hogy a különböző típusok harmonikusan egészítsék ki egymást mind ízben, mind pedig koffeintartalomban. Ezek a kávék nem értéktelenebbek 100%-ban arabica vagy robusta társaiktól, hiszen mindkét fajta előnyös tulajdonságait elegyítik és hangsúlyozzák. Sokan éppen ezért kedvelik őket.

coffee guide 2

PÖRKÖLÉS

AZ ALKOTÁS PILLANATA

A pörkölés a kávékészítés egyik legfontosabb mozzanata. A nyers kávébabokat egyre magasabb hőfokra hevítjük, ez idő alatt pedig a babszemek egyre több hőt szívnak magukba. Előbb sárgászöld, majd arany, illetve barnás árnyalatokban kezdenek játszani. A pörkölt kávészemek színe végül a világosbarnától egészen a sötétbarnáig terjedhet – attól függően, hogy milyen hőfokon és mennyi ideig pörköljük.
Világos pörkölés - Boro Coffee

VILÁGOS PÖRKÖLÉS

Ezekre a babszemekre savas ízvilág jellemző. A pörkölés időtartama miatt világosbarna színűek, felszínük száraz és matt. A kávé fajtájától függően jelen lehetnek savanyú tónusok, a testesség minimális. Csak kiváló minőségű babok esetében ajánlott a világos pörkölést választani, ugyanis ennél a kezelési módnál jön ki legjobban a kávé fajtajellege.

Közepes pörkölés - Boro Coffee

KÖZEPES PÖRKÖLÉS

A bab színe a középbarnától a gazdag sötétbarnáig terjedhet. A kávészem enyhén fényes, felszíne csekély mértékben olajos, míg az íze komplexebb. Az aromája többnyire édes, testes, savassága kiegyensúlyozott. Bármilyen kávé elkészítésére alkalmas, hazánkban éppen ezért a legnépszerűbb pörkölési módnak számít.

Sötét pörkölés - Borro Coffee

SÖTÉT PÖRKÖLÉS

Ennél a pörkölési változatnál a kávébab sötétbarna – szinte már fekete. A kávészem felülete fényes, olajos bevonatú. A szemek nagyon kemények, így ez őrölhető a legfinomabbra. Enyhén égett beütés és markáns keserűség jellemzi, kiváló rövid kávé készíthető belőle. Minél sötétebb a kávébab, annál kevesebb savtartalma ízlelhető meg.

 

ŐRLÉS

AZ UTOLSÓ ECSETVONÁS

A szemes kávé megfelelő őrlése is fontos, hiszen a készítendő kávé minőségét nagyban befolyásoló folyamatról beszélünk. Hiába vásárolunk kiváló babokat, ha az őrlemény nem megfelelő finomságú, az elkészített fekete nedű sem lesz megfelelő minőségű.

Amikor egy új kávét szeretnénk kipróbálni, érdemes tehát időt fordítani az őrlő megfelelő beállítására is. Az ideális értéket akkor találtuk meg, ha a kávé 1-2 mm vékony sugárban folyik, színe középbarna, a csészében kialakult krémréteg pedig mogyorószínű, és sötétebb sávokkal enyhén csíkozott. Ekkor a kávé ízében a keserű és a savanyú ízek harmóniában vannak egymással.

Kávélexikon - Boro Coffee

A keserű és savanyú ízek jelenléte kizárólag jó minőségű alapanyagok esetén tapasztalható. A silány kávék dohosak lehetnek (ilyenkor általában tárolási vagy szállítási sérülés miatt különböző rakományokból megmaradt kávészemekről beszélünk), melyek valódi ízük miatt eladhatatlanok lennének. A szomorú tény az, hogy csak lennének, hiszen ezeket is értékesítik – túl hosszú idejű vagy túl magas hőmérsékletű pörköléssel próbálják meg elfedni azok valódi ízét. Ez az egyik legnyomósabb oka annak, hogy miért NEM érdemes az olcsó kávék közül választani.