Koffeinmentes kávé – Mit is iszunk pontosan?

2020.08.06.

A koffeinmentes címkével felbélyegzett kávékra sokan mostohagyerekként tekintenek. Pedig, akik a barna nedűt elsősorban nem a pezsdítő hatása, hanem az ízélmény miatt fogyasztják, azok számára a koffeinmentes változat is ideális választásnak bizonyulhat. Na, de mit is iszunk pontosan, amikor „mentes kávét” szürcsölünk?

Még mielőtt megválaszolnánk ezt a kérdést, ejtsünk néhány szót a koffeinnel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, valamint arra is érdemes kitérni, hogy kinek és miért lehet indokolt a „mentesített” változatot választani.

Gyorstalpaló a koffeinről

 • A koffein metilxantin-származék (1,3,7-trimetil-xantin), fehér színű, keserű ízű, kristályos vegyület.
 • Világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja.
 • A gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához, valamint élénkítőszerként is használják.
 • A teákban szelídebb az élénkítő hatása, viszont – a tévhittel ellentétben – a két italban található hatóanyag azonos.
 • Rendszeres fogyasztás esetén enyhe függőség kialakulhat, az ezzel járó tünetek azonban egy néhány napos „elvonókúra” után megszűnnek.
 • A nők szervezetében hosszabb a koffein felezési ideje, tehát a hatása is tovább tart.
 • Serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, fokozza az anyagcserét, valamint vízhajtó hatással is rendelkezik.
 • Javítja a fizikai állóképességet, élénkít, az agykéregre gyakorolt hatása következtében pedig javítja a gondolkodást.
 • A napi 600 mg-ot meghaladó mennyiség elfogyasztása már túladagolásnak tekinthető, és szédülés, émelygés, valamint hányinger mellett egyéb kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek.
Koffeinmentes kávé

Milyen esetekben ellenjavallt a koffein fogyasztása?

Bizonyos szív- és érrendszeri betegségek, idegrendszeri problémák, pánikbetegség, súlyos migrén, alvászavarok, krónikus gyomorbetegségek, bőrelváltozások vagy fogászati kezelések esetén nem ajánlott a koffeint tartalmazó italok fogyasztása, de a várandósság és a szoptatás egyes szakaszaiban is érdemes mellőzni a hagyományos kávét (bizonytalanság esetén érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét).

A koffein nyújtotta hatásról ezekben az esetekben le kell mondani. Az ízélményről viszont nem!

Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

Az alapanyag ugyanaz, a babszemekből viszont el kell távolítani a kristályos vegyületet – mindezt pedig úgy kell végrehajtani, hogy a minőség, az ízért és illatért felelős kémiai elemek, valamint az élvezeti érték teljes mértékben megmaradjanak.

Fontos megjegyezni, hogy még a mentes címkével ellátott termékek is tartalmaznak minimális mennyiségben koffeint, ez azonban annyira elenyésző, hogy egy átlagos emberi szervezetre semmilyen hatást nem gyakorol (az Európai Unión belül a teljes tömeghez képest 0,1% koffeintartalom engedélyezett).

Koffeinmentes kávé

A koffein kivonására több eljárás is létezik, a cél viszont minden esetben ugyanaz: a mély, intenzív és testes ízvilág elérése.

 • Oldószeres kezelés – Ebben az esetben még a pörkölés előtti fázisban gőzölik, majd oldószeres vízben áztatják a kávészemeket. A módszernek az előnye a gyorsaságában és a hatékonyságában rejlik, viszont a folyamat során a koffein mellett egyéb értékes anyagok is kioldódhatnak a kávészemekből. Manapság ezt a módszert már ritkábban alkalmazzák.
 • „Svájci vizes” eljárás – A nyers kávét olyan vízzel engedik fel, amelynek oldott ásványianyag-tartalma megegyezik a zöld kávébabokéval, így a koffeinen kívül minden más fontos összetevő a szemekben marad. Ebben az esetben a kávészemek semmilyen vegyi anyaggal nem érintkeznek, az eljárás ennek köszönhetően teljes mértékben környezetbarát.
 • Szén-dioxidos eljárás – Ez a legköltségesebb módszer. A folyamat során a szén-dioxid 253 bar nyomás alatt a gáz és a folyékony halmazállapot közötti átmeneti helyzetbe kerül. Ekkor alkalmassá válik a koffein kivonására anélkül, hogy a folyamat során egyéb hasznos összetevője távozna a kávészemeknek.

Senkinek sem kell lemondania az ízélményről!

A BORO-Coffe koffeinmentes kávéja ugyanazt az élményt nyújtja, mint koffeines társai (ember legyen a talpán, aki képes megállapítani, hogy „mentesített” babszemek főzete került a poharába).

Koffeinmentes kávé

Ha egészségügyi okok miatt vagy egy kései órában már nem szeretnél koffeint juttatni a szervezetedbe, de nem akarsz lemondani egy édeskés lecsengésű, enyhén gyümölcsös és étcsokoládés tónusú kávékülönlegeségről, akkor az ETIÓP Yirgacheffe SHG Decaf kávét neked találták ki. Tegyél vele egy próbát (előre szólunk, hogy nehéz lesz egy csészénél megállni)!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Blend válogatás - BORO-Coffee

  Blend Válogatás

  11 700 Ft