A kávé tárolása – Ezekre érdemes odafigyelned!

2021.08.18.

Minél tovább frissen tartani a babszemeket – a kávé megvásárlása után ez az egyik legfontosabb tényező, amit szem előtt kell tartanod, ha a csomag teljes tartalmát ki szeretnéd élvezni. Hiába választasz minőségi alapanyagot, ha utána nem gondoskodsz a megfelelő körülmények biztosításáról. Mutatjuk, hogy a kávé tárolása során – és azt megelőzően – mi mindenre érdemes odafigyelned.

1. Vásárolj friss kávét!

Hiába minden igyekezeted a babszemek frissen tartására, ha a megvásárolt alapanyagot nem frissen csomagolták. Az áruházláncok polcain hetekig vagy akár hónapokig is álldogálhat egy-egy csomag, ezért mindig ellenőrizd le a pörkölés dátumát (ha nem találsz erre utaló jelzést, a lejárati dátum is adhat egy kis kapaszkodót).

A kávé tárolása

Frissen pörkölt kávészemekből készült főzetet szeretnél kortyolni? Nézd meg a BORO-Coffee specialty babszemeket tartalmazó kínálatát, ahol kedvenc italod alapanyagát néhány nappal azelőtt pörköljük készre, hogy az asztalodra kerülne: KATTINTS IDE!

2. Válassz egész babszemeket!

Pörkölt babszemek vagy őrölt kávé? Ha az alapanyag frissen tartásáról beszélünk, erre a kérdésre egyetlen helyes válasz létezik: egész kávészemeket vásárolj. Amennyiben nincs automata kávéfőződ, érdemes beruháznod egy darálóra – akár 5-10 ezer forint körül is találhatsz megfelelő készüléket. A frissesség nyújtotta ízélmény megér ennyit, nem igaz?

A kávé tárolása

Ha mindenféleképpen őrölt szemeket szeretnél vásárolni, érdemes a lehető legkisebb kiszerelést választanod, hogy minél hamarabb (a lehető legfrissebben) el tudd fogyasztani az őrleményt.

3. Vedd fel a harcot a frissesség ellenségeivel szemben!

Nedvesség – A legrosszabb dolog, amit a babszemekkel tehetsz, ha a hűtőszekrényben tárolod őket. A nedves környezet mellett ebben az esetben azt is megkockáztatod, hogy a kávé magába szívja a hűtőben tárolt ételek ízét.

Levegő – Ha nem zárt helyen pihenteted a felbontott kávét, biztosra veheted, hogy rövid időn belül veszíteni fog a minőségéből. Az ízélmény megőrzése érdekében a szabad levegőtől elzárt helyekben gondolkodj.

A kávé tárolása

– A magas hőmérséklet is negatívan befolyásolhatja a kávé minőségét. A nyári kánikulában fokozottan figyelj oda, hogy a babszemeket szobahőmérsékleten, a hőtől elzárva tárold.

Napfény – Talán ezt a szabályt a legkönnyebb betartani. Hacsak nem a szabadban vagy egy üvegedényben tárolod kedvenc italod alapanyagát, nem lesz gond. Csak tartsd észben, hogy a babszemek a sötétséget kedvelik.

Pörkölés – Ritkán esik róla szó, pedig a frissesség szempontjából a pörkölés típusát is szem előtt kell tartanod. A sötétebb szemek – függetlenül a tárolás módjától – hamarabb megromlanak, mint kevesebb ideig hevített társaik (ennek elsősorban az az oka, hogy a másodig reccsenésig, vagy az azon túl pörkölt szemek szerkezete törékenyebbé, porózusabbá válik).

A kávé tárolása – Az ideális helyzet megteremtése

És a végére a legfontosabb kérdés: hova kerüljenek a kávészemek? Ha egyszerűségre törekszel, felbontás után nyugodtan hagyd őket a tasakban, csak arra figyelj, hogy a kinyitott részt gondosan zárd le a simítózárral vagy egy csipesszel, majd helyezd be a megmaradt alapanyagot egy szekrénybe – így megóvhatod a nedvességtől, a szabad levegőtől, a hőtől és a napfénytől. Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni a kávészemekből, egy vákuumzáras tároló használatát javasoljuk, amit szintén egy sötét szekrény mélyén érdemes tárolnod.

A kávé tárolása

BORO-Coffee – Ha prémium minőségű kézműves kávészemeket keresel

Pörkölőüzemünkbe kizárólag azok a kávébabok jutnak el, amik átestek a szükséges ellenőrzéseken, és megfelelnek a legszigorúbb feltételeknek. Ezt követően minden szemről addig gondoskodunk, amíg alkalmassá nem válik a BORO cím elnyerésére. A kiválogatott kávébabokat a csomagolás előtt frissen pörköljük, és odafigyelünk rá, hogy minden szem megőrizze telt és gazdag aromáját. Így tudjuk biztosítani a BORO kávék zamatos, testes és semmihez sem hasonlítható ízvilágát.

Szeretnéd megízlelni a minőséget? Látogass el a prémium kávészemek világába, ahol 15 single origin és 8 blend termék közül választhatod ki az igényeidhez legközelebb álló ízt és intenzitást! KATTINTS IDE!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Boro-Coffee - Nicaragua Kapszula

  NICARAGUA Kapszula

  1 290 Ft