TDS, íz, kémhatás – Milyen vízzel főzzünk kávét?

2021.07.28.

A szemek pörkölése, az alapanyag tárolása, a főzet hőmérséklete vagy a gép minősége – rengeteg tényező hatással van a kávé ízére. A felsoroltakon kívül azonban van egy fontos alkotóeleme a napindító italnak, amiről ritkábban ejtünk szót. Pedig a végeredmény szempontjából hatalmas jelentősége van…

Ez bizony a kávé körülbelül 98%-át adó víz. Hogy miért érdemes erről az összetevőről külön is szót ejtenünk? Mert a közvélekedéssel ellentétben a csapvíz nem a barátod – legalábbis ami a kávéfőzést illeti. Ízét különböző ásványok, fémek és sók befolyásolják, ezek az alkotóelemek pedig hatással vannak a fekete főzetre is. Kávékészítés során arra kell törekedned, hogy semmilyen zavaró tényező ne befolyásolja a végeredményt.

TDS

Semleges íz és kémhatás, alacsony TDS

Ha a megfelelő víz kiválasztására törekszel, ezeket a tényezőket szem előtt kell tartanod. A hazánkban elérhető csapvíz minőségére szerencsére nem lehet panasz, de a keménysége, valamint a magas TDS – vagyis az összes oldott anyag – tartalma miatt kávéfőzéshez nem ideális.

A csapvíz mellett a különböző ásványvizek is felmerülhetnek, mint lehetséges „alapanyag”, de a magas ásványianyag-tartalmuk miatt a kávéból nehezebben tudnak kioldódni az ízélményért felelős összetevők. Ennek köszönhető, hogy a palackozott szomjoltók túlnyomó részét is érdemes elfelejteni, ha kávéfőzésről van szó.

Lágy, klórmentes és alacsony ásványianyag-tartalmú – ezt a hármast érdemes memorizálni. Ez az, amit keresel. Hogyan tudod ezt elérni? A megfelelő minőségű vizet egy szűrő berendezés segítségével állíthatod elő: 7-es pH értékű, semleges kémhatású, literenként körülbelül 50 mg kalcium-oxid-tartalmú végeredmény elérése a cél, ha a tökéletességre törekszel.

TDS

BORO-Coffee – Nálunk minden adva van egy felejthetetlen hörpintéshez

Ha rendelkezésedre áll a kávéfőzéshez ideális víz, már csak az ízlelőbimbóidat rabul ejtő babszemeket kell megtalálnod. A tökéletes minőségű víz „receptje” mellett a világ legsikeresebb kávétermelő országaiból hoztuk el számodra a specialty kávészemeket, amiket akár most azonnal, online is megrendelhetsz, és néhány napon belül meg is kóstolhatsz.

Ha egy kedvező árú, de minden szempontból prémium minőségű és felejthetetlen ízélményt biztosító kávéval szeretnéd megajándékozni magad vagy a szeretteidet, nézz szét a BORO-Coffee kínálatában, ahol szemes, kapszulás és koffeinmentes kávék közül is válogathatsz!

TDS

Készen állsz valami újra? Kóstolj meg egy BORO-t, és ízleld meg a különbséget!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Boro-Coffee - Nicaragua Kapszula

  NICARAGUA Kapszula

  1 290 Ft