Érdekességek a kávéról – Te tudtad ezeket a kedvenc italodról?

2021.08.18.

Melyik országban fogyasztják a legtöbb kávét a világon? Hány csésze barna főzetet hörpintünk fel évente? Mi köze van a kávéházaknak a forradalmakhoz? Honnan ered a kávé, és mi a szó eredeti jelentése? Összegyűjtöttük neked a legérdekesebb kávéval kapcsolatos tényeket.

Emberek millióinak indul kávéval a napja, mégis csak töredékük tudna választ adni a bevezetőben feltett kérdésekre. Semmi gond, ha benned is vannak még kérdőjelek. Mire a cikk végére érsz, biztosak vagyunk benne, hogy nem lesznek.

Gondoltad volna? Érdekességek a kávéról

1. A legnagyobb kávérajongók

Jogosan feltételezheted, hogy a legnagyobb kávétermesztő országokban a fogyasztás is magas. Ez a gondolat teljesen megállja a helyét, de még így is messze elmaradnak a toplistát vezető országoktól. A legtöbb csésze kávé – bármennyire is hihetetlen – a skandináv országokban fogy. Az élen Finnország áll, majd Svédország, Norvégia és Dánia következik a sorban.

Érdekességek a kávéról

2. Elképesztő számok

A világon évente körülbelül 800 milliárd csésze kávét fogyasztunk el (másodpercenként ez megközelítőleg 23 000 pohárka barna főzetet jelent). Ha az alapanyag mennyiségét vizsgáljuk, akkor is meghökkentő számokkal találkozunk: egy átlag magyar ember „csak” 2,6 kg, finn rokonaink (a napindító ital legnagyobb szerelmesei) viszont 12 kg kávét fogyasztanak el évente.

Érdekességek a kávéról

3. Jelentés és eredet

A kávé kultúrája Afrikából (Jemenből) indult el világhódító útjára, őshazájának pedig Etiópiát tekintjük. Maga az elnevezés arab eredetű, jelentése „a bab bora”.

Érdekességek a kávéról

4. Szenvedélyes kávéfogyasztók

Balzac, Voltaire, Roosevelt – csak néhány ismerősen csengő név, akik nemcsak fogyasztották a kávét, hanem egyenesen rajongtak a babszemekből kinyert főzetért. Voltaire és Balzac állítólag naponta 50 csészével is képes volt elfogyasztani, Roosevelt-tel pedig előfordult, hogy 24 óra leforgása alatt egy gallon kávét hörpintett fel.

Érdekességek a kávéról

5. Kantáta a kávénak

A kávé iránti rajongás nem csak a fogyasztás mennyiségében mutatkozhat meg. Ékes példája ennek Johann Sebastian Bach, aki imádatának kimutatására egy egész kantátát komponált. Az 1735 körül született szerzemény (eredeti címén Schweight stille, plaudert nicht) egy szatírikus szöveg megzenésítése, amelyben egy férfi azért bírálja a lányát, mert túl sok kávét fogyaszt.

Érdekességek a kávéról

6. A történelemkönyvekbe is bekerült

A kávéház demokratikus intézménye számos alkalommal volt helyszíne történelmi eseményeknek. A Pilvax története mindannyiunk számára ismerős, az 1848-as forradalom mellett azonban az amerikai polgári forradalom és a nagy francia forradalom során is fontos szerepet játszottak a kávéházak. 

Érdekességek a kávéról

7. Az elefántok ürüléke drága kincseket rejthet

Ha nem hallottál még arról, hogy mitől különleges a Black Ivory Coffee, meglephetnek a következő sorok: az 1500 méteres magasságban található ültetvényekről betakarított arabica szemeket alapos szelekció után megetetik az elefántokkal, a gyomrukban – ahol a babok 20-30 órát töltenek el cukornád és egyéb táplálékok társaságában – pedig a keserű szemek íze csokoládés, gyümölcsös ízjegyeket kap. Az ürülékkel távozó alapanyagot alapos mosás után megpörkölik és csészénként 50 dollárért (körülbelül 15 000 forintért) értékesítik.

Érdekességek a kávéról

8. A minőségi kávé hiánya akár váláshoz is vezethet

Egy régi török törvény szerint, ha a férj otthon nem gondoskodott a megfelelő minőségű és mennyiségű kávéról, a feleségnek joga volt érvényteleníteni a házasságot. Érdekes belegondolni, hogy milyen hatással lenne a társadalmunkra, ha egy hasonló törvény lépne életbe Magyarországon…

Érdekességek a kávéról

Az érdekességek után mit szólnál egy csésze specialty kávéhoz?

Bízunk benne, hogy érdekes információkkal tudtunk szolgálni. Ha kedvet kaptál egy csésze minőségi kávé elfogyasztásához Afrika, Észak-Amerika, Közép-Amerika, Dél-Amerika és Indonézia kávékülönlegességei csak arra várnak, hogy rendelj belőlük egy kóstolót.

KATTINTS IDE, és ajándékozd meg magad egy új élménnyel!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Boro-Coffee - Nicaragua Kapszula

  NICARAGUA Kapszula

  1 290 Ft