Így hat a kávéfogyasztás a szervezetünkre

2020.08.06.

A kávé segítségével könnyebben indulnak a reggelek, elmúlik a déli kajakómaként emlegetett bágyadtság, és energikusabban telnek a délutánok. Ez mind „kézzelfogható” eredmény, de vajon az élénkítésen kívül milyen hatást gyakorol még szervezetünkre a barna főzet?

Mivel a felnőtt magyar lakosság mintegy 85%-a rendszeres kávéfogyasztó, világszerte pedig több mint 2 milliárd csészével hörpintünk fel egy nap, így nem túlzás kijelenteni, hogy ennek a kérdésnek a megválaszolása szinte mindannyiunkat foglalkoztat.

Rengeteg mende-monda és tévhit él a köztudatban, amiknek köszönhetően valaki csodaszerként, mások viszont épp ellenkezőleg, méregként tekintenek a kávéra. Lássuk, hogy melyek azok az állítások, amiket tudományos kutatások eredményei is alátámasztanak!

Kávéfogyasztás – Mit mondanak a kutatások?

1. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát – A rendszeres és mérsékelt kávéfogyasztás közel 20 százalékkal csökkenti a szívproblémák kialakulásának az esélyét. Ezt 200 korábbi kutatás eredményének az összefésülése alapján állapították meg a kutatók.

2. Csökkenti a májkárosodás kockázatát – Napi 2 csésze elfogyasztásával drasztikusan, 22 százalékkal mérsékelhető a cirrózis, vagyis a májzsugorodás kialakulásának a valószínűsége – írja az Alimentary Pharmacology and Therapeutics című orvosi szakfolyóirat.

3. Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét – Aki minden nap legalább egy csésze kávét elfogyaszt, az a JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint 7 százalékkal csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának az esélyét.

4. Csökkenti bizonyos ráktípusok előfordulásának az esélyét – A European Journal of Cancer Prevetion című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint 8 százalékkal csökkenthető a méhtestrák, és 15 százalékkal a májrák kockázata.

5. Csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét – 16 százalékkal kisebb eséllyel jelennek meg szellemi leépüléssel járó megbetegedések azoknál az embereknél, akik rendszeresen isznak kávét – ezt támasztja alá a European Journal of Neurology-ben megjelent tanulmány.

Így hat a kávéfogyasztás a szervezetünkre - Boro-Coffee

Az imént felsorolt hatások mellett kutatások eredményei bizonyítják, hogy a koffein

 • serkent bizonyos agyi tevékenységeket, ezáltal pozitív hatást gyakorol a memóriára,
 • növeli az adrenalin szintjét, így a szervezet könnyebben fel tud készülni az intenzív fizikai megterhelésre,
 • segít a zsír elégetésében, ezáltal elősegíti a fogyókúrák hatékonyságát.

Oda kell figyelni az elfogyasztott koffein mennyiségére!

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos bizonyítékok alapján meghatározta, hogy mennyi az a koffeinmennyiség, ami még biztonsággal elfogyasztható.

Megállapították, hogy napi 200 mg semmilyen veszélyt nem jelent egy egészséges felnőtt szervezet számára, de még a 300 mg-os napi koffeinmennyiség sem jár negatív egészségi következményekkel. A 600 mg-ot meghaladó mennyiség elfogyasztása viszont már túladagolásnak tekinthető. Szédülés, émelygés, valamint hányinger mellett egyéb kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek.

A NÉBIH 2009-ben végzett reprezentatív felmérése alapján hazánkban 122,5 mg a felnőttek átlagos napi koffeinbevitele.

Így hat a kávéfogyasztás a szervezetünkre - Boro-Coffee

A mennyiség mellett a minőséget is szem előtt kell tartani!

A keserű és savanyú ízek jelenléte kizárólag jó minőségű alapanyagok esetén tapasztalható. A silány kávék dohosak lehetnek (ilyenkor általában tárolási vagy szállítási sérülés miatt különböző rakományokból megmaradt kávészemekről beszélünk), melyek valódi ízük miatt eladhatatlanok lennének. A szomorú tény az, hogy csak lennének, hiszen ezeket is értékesítik – túl hosszú idejű vagy túl magas hőmérsékletű pörköléssel próbálják meg elfedni azok valódi ízét. Ez az egyik legnyomósabb oka annak, hogy miért NEM érdemes az olcsó kávék közül választani.

A BORO-Coffee kínálatában szereplő kávékülönlegességek kizárólag prémium babszemeket tartalmaznak, és szigorú ellenőrzésen esnek át. Ha zamatos, testes, semmihez sem hasonlítható ízvilágra vágysz, és szeretnéd biztosítani szervezeted számára a minőségi kávék által kínált pozitív egészségügyi hatásokat, KATTINTS IDE!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Blend válogatás - BORO-Coffee

  Blend Válogatás

  11 700 Ft