Kávépörkölés – A folyamat, ami lelket ad a kávészemeknek

2021.01.29.

A betakarított babszemek jellegzetesen barnás árnyalatukat csak a kávépörkölés során nyerik el. Ennek a folyamatnak köszönhető egyúttal a jellegzetes íz és illat megszületése, amik gondoskodnak arról, hogy elégedett mosoly üljön ki az arcunkra, amikor belekortyolunk egy jól elkészített főzetbe. Vizsgáljuk meg közelebbről, hogy milyen folyamatok játszódnak le a babszemek hevítése során, és vegyük sorra a legfőbb különbségeket a kézműves és az ipari elkészítés között.

A minőségi kávépörkölés nem a hibák elfedését, hanem a különböző helyről származó babszemek jellegzetes tulajdonságainak az előtérbe helyezését szolgálja. A folyamat során a zöld kávészemeket magas hőmérsékleten kezelik, aminek hatására fizikai és kémiai folyamatok zajlanak le – a szemek árnyalata zöldről sárgára, cserszínűre, majd barnára vált; méretük a duplájára nő; a fajsúlyuk körülbelül a felére csökken; szénhidrát tartalmuk cukorrá válik, majd karamellizálódik; koffeintartalmuk pedig felszabadul. A folyamat végére a kávészemek szárazzá, őrölhetővé válnak.

Kávépörkölés – A folyamat, ami lelket ad a kávészemeknek - Boro Coffee

A kávépörkölés során több érzékszerv is besegíthet

A kávészemek árnyalatváltozásából egész pontosan megállapítható, hol tart a folyamat, de a füleket és az orrot is be lehet vonni a vizsgálódásba. Minden babszem jellegzetes reccsenéssel/reccsenésekkel jelzi, ha közel áll a tökéletes pörköltségi szint eléréséhez, de az egyre intenzívebbé váló illatok is üzennek az érzékeknek.

Legnépszerűbb Single Origin kávéink

 • Brazil Santos - Boro Coffee

  BRAZIL SANTOS Guaxupe

  2 900 Ft9 600 Ft
 • Nicaragua - Boro Coffee

  NICARAGUA SHG

  3 200 Ft10 600 Ft
 • Etióp - Boro Coffee

  ETIÓP Yirgacheffe SHG

  3 800 Ft13 400 Ft
 • Etióp - Boro Coffee

  ETIÓP Yirgacheffe SHG Decaf

  3 900 Ft13 400 Ft

A pörköltségi szint meghatározása

Annak függvényében, hogy mennyi ideig vannak kitéve a kávészemek hőhatásnak, négy fő pörköltségi szint különböztethető meg (több is létezik, de ezek a legelterjedtebbek):

 1. A hamburgi pörköltségi szint esetén a folyamat az első reccsenés végső pillanatában fejeződik be. Ilyenkor a kávé testessége alacsony, savas, gyümölcsös és virágos ízvilágú, enyhe karamellás jegyekkel.
 1. A bécsi pörköltségi szint esetén a második reccsenés pillanatában áll le a folyamat. Ilyenkor még az édesség és a savasság kiegyenlítik egymást. Íze enyhén kesernyés, a hamburgihoz képest karamellásabb és testesebb.
 1. A francia pörköltségi szintnél a második reccsenés után – amikor a szemek már olajossá válnak – szakad meg a folyamat. A kesernyés, kissé égett ízjegyek ebben az esetben már markánsan kirajzolódnak, a karamell még enyhén érzékelhető marad.
 1. Az olasz pörköltségi szint a legsötétebb kávészemeket eredményezi. Ilyenkor a babszemek jellegzetes jegyei szinte teljesen eltűnnek, az égett íz dominál. Az ilyen szemekből keserű csokoládés felhangokkal rendelkező, testes kávé készíthető.
Kávépörkölés – A folyamat, ami lelket ad a kávészemeknek - Boro Coffee

Kézműves vagy ipari kávépörkölés?

A két kávépörkölési mód között rengeteg területen különbséget lehet tenni. Mi most a hat legfontosabb eltérésről – az alapanyag minőségéről, a szüretelés módjáról, a szemek pörkölési idejéről, a súlyveszteségről, a pörkölés szintjéről és a szavatosságról – szeretnénk szót ejteni.

 • Az ipari pörköléshez többnyire átlagos minőségű robusta és arabica kávészemeket használnak; a babokat gépekkel szüretelik; mindössze 90 másodpercen keresztül hőkezelik; alacsony a súlyveszteség (kevés illat és aroma szabadul fel); francia vagy olasz pörkölést alkalmaznak, tehát kesernyés ízjegyek jellemzik; szavatossága akár 1 évre is kiterjedhet, pontos pörkölési idő általában nincs feltüntetve.
 • A kézműves pörköléshez kiváló minőségű, érett arabica szemeket használnak; kézi szüretelést alkalmaznak; a hőkezelés 10-14 percen keresztül tart; látványos a súlyveszteség (a folyamat közben az illatoknak és az aromáknak lehetőségük van felszabadulni); a közepes pörkölési szintnek köszönhetően a kesernyés és édeskés jegyek kiegyenlítődve jelennek meg; a pörkölés minden esetben az értékesítést megelőző 2 hétben történik, aminek a pontos ideje mindig szerepel a csomagoláson.

BORO-Coffee – Ha prémium minőségű kézműves kávészemeket keresel

Pörkölőüzemünkbe kizárólag azok a kávébabok jutnak el, amik átestek a szükséges ellenőrzéseken, és megfelelnek a legszigorúbb feltételeknek. Ezt követően minden szemről addig gondoskodunk, amíg alkalmassá nem válik a BORO cím elnyerésére. A kiválogatott kávébabokat a csomagolás előtt frissen pörköljük, és odafigyelünk rá, hogy minden szem megőrizze telt és gazdag aromáját. Így tudjuk biztosítani a BORO kávék zamatos, testes és semmihez sem hasonlítható ízvilágát.

Kávépörkölés – A folyamat, ami lelket ad a kávészemeknek - Boro Coffee

Szeretnéd megízlelni a minőséget? Látogass el a prémium kávészemek világába, ahol 15 single origin és 8 blend termék közül választhatod ki az igényeidhez legközelebb álló ízt és intenzitást! KATTINTS IDE!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Blend válogatás - BORO-Coffee

  Blend Válogatás

  11 700 Ft