Miért kínálnak vizet a kávé mellé?

2021.01.29.

Amikor egy kávézóban vagy egy cukrászdában rendelünk magunknak egy csésze feketét, a tej, cukor vagy méz mellé általában egy pohár friss vizet is a tálcánkra helyeznek. De miért van erre szükség? Miért kerül víz a kávé mellé?

Van, aki a kávé elfogyasztása előtt, más közvetlenül utána hörpinti fel, de az is előfordul, hogy az ujjak vagy a süteményes villa elöblögetésére használják. A „mihez kezdjünk a kis pohár vízzel” kérdésre a helyes válasz benne van az előző felsorolásban, a „miért fogyasszunk vizet a kávé mellé” kérdés megindoklása viszont egy kicsit hosszabb kifejtést igényel.

Mihez kezdjünk a kávé mellé kínált vízzel?

Kezdjük az egyszerűbb kérdés megválaszolásával: igyunk belőle néhány kortyot még a kávé elfogyasztása előtt. Utána is meg lehet inni, vagy a ragacsos ujjainkat – esetleg a desszertes evőeszközt – is beáztathatjuk, az utóbbi két esetben azonban előfordulhat, hogy megmosolyognak majd bennünket.

Miért kínálnak vizet a kávé mellé? - borocoffee

Miért fogyasszunk vizet a kávé mellé?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Több magyarázat is létezik, és egyikkel sem lövünk mellé.

Ezért javasolják kávézás előtt

 1. Megtisztítja az ízlelőbimbókat – A víz segít lemosni a nyelvünket és kiöblíteni a szánkat, így biztosítja, hogy maximálisan kiélvezhessük az aromákat.
 1. Mérsékli a kávé savasságát – A barna főzet hozzájárulhat a gyomorégés vagy a reflux kialakulásához. Egy korty vízzel csökkenthetjük ennek az esélyét.
 1. Segíti a káros anyagok kiürülését – A rendszeres vízfogyasztás elengedhetetlen az emésztési folyamatok biztosításához és a káros anyagok mihamarabbi kiürüléséhez.
Miért kínálnak vizet a kávé mellé? - borocoffee

Ezért jöhet szóba kávézás után

 1. Semlegesíti az utóízt – Aki nem az íz, hanem a kávé hatása miatt szokott meginni egy jó erős feketét, annak a víz segíthet megszabadulni az intenzív utóíztől.
 1. Megóvja a fogakat – A kávé elfogyasztása után mérsékelheti a fogak elszíneződésének az esélyét, ha kiöblítjük a szánkat néhány korty vízzel.
 1. Pótolja a folyadékveszteséget – Köztudott, hogy a kávénak erőteljes vízhajtó hatása van. A víz elfogyasztásával hozzájárulhatunk a kiürülő folyadék pótlásához.

A BORO-Coffee esetében kizárólag kávéfogyasztás előtt ajánljuk!

A prémium minőségű kézműves kávészemekből készült főzetek elfogyasztása után vétek lenne vizet inni, a maximális és hosszan tartó ízélmény érdekében azonban előtte mindenféleképpen javasolt.

Miért kínálnak vizet a kávé mellé? - Boro Coffee

Vegyél a szádba egy korty vizet, öblögess egy picit, tölts magadnak egy csészével a BORO-Coffee kínálatában szereplő kávékülönlegességekből, és hagyd, hogy a tested minden porcikáját átjárja a specialty szemek kényeztetése! KATTINTS IDE, és fedezd fel a minőséget!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Blend válogatás - BORO-Coffee

  Blend Válogatás

  11 700 Ft