Latte art – Ha egy egyszerű feketénél többre vágysz

2021.05.09.

A látvány igenis számít. Egy ízlésesen tálalt étel elfogyasztása magasabb élvezeti értékkel bír, mint egy gondolkodás nélkül, pillanatok alatt tányérra vetett fogás. Ugyanez igaz a kávék esetében is. Teljesen más íze van egy főzetnek, ha a megfelelő csészében, cseppek és foltok nélkül, vastag habréteggel és ízléses díszítéssel tálalod. Jól olvastad, tálalod. A latte art, vagyis a kávé tálalásába csempészett művészet alapjait Te is könnyedén elsajátíthatod.

Nem kell kávéházba vinned a vendégeidet, ha íz és látvány tekintetében egyaránt felejthetetlen élményt szeretnél nekik nyújtani. A prémium minőségű alapanyag beszerzésében és az ízléses tálalásban is tudunk Neked segíteni. Kezdjük a díszítéssel.

Latte art – Amikre szükséged lesz

Tej – Ne a zsír, hanem a fehérjetartalomra koncentrálj! Minél magasabb a szám, annál nagyobb eséllyel leszel elégedett a végeredménnyel.

Kávé – A gyönyörű crema réteg eléréséhez prémium minőségű kávészemekre is szükséged lesz (ide kattintva tudod megrendelni, de hamarosan részletesebben is szót ejtünk majd erről).

Csésze – Gondold végig, hogy milyen hosszan szeretnéd fogyasztani a kávét, és válaszd ki a hozzá passzoló méretű csészét.

Pitcher – Ez valószínűleg nem lesz kéznél otthon, de pánikra semmi ok. A tejhabosításhoz és a tejhab kiöntéséhez bármilyen csőrös kancsót használhatsz.

Gőzölő vagy tejhabosító – Ha a kávéfőződ rendelkezik gőzölővel, könnyebb dolgod lesz, de melegítés után kézi tejhabosítóval vagy akár egy habverővel is elérheted a kívánt végeredményt.

latte art

Latte art lépésről lépésre

Minden hozzávaló kéznél van? Készen állsz az alkotásra? Vágjunk bele.

 1. Vedd ki a hűtőből a hideg tejet, és önts a pitcher-be (vagy az azt helyettesítő kiöntőbe) annyit, amennyire szükséged lesz a kiválasztott ital elkészítéséhez. Az ideális hőmérséklet melegítés előtt 1-2 C, a tejhab elkészültekor 65-70 C – ha túlhevíted, megéghet benne a tejcukor. Ennek elkerülése érdekében érdemes hőmérőt használnod.
 1. A rendelkezésedre álló eszköz segítségével készítsd el az ideális – sima és sűrű – tejhabot. A kávégép gőzölőjével ezt pillanatok alatt elérheted. Habverő, robotgép vagy elemes tejhabosító esetén először az ideális hőmérsékletet kell elérned a tűzhelyed segítségével, ezt követően jöhet az állagmódosítás.
 1. A tejhabosítással egy időben ne felejtsd el elkészíteni az ízlésedhez passzoló espressot. Így biztosíthatod be, hogy a hőmérséklete és a cremája is megfelelő legyen a latte art kivitelezéséhez. A kávéélményért leginkább felelős összetevő íze mellett a színe és az állaga is fontos lesz a végeredmény szempontjából – ezért nem mindegy, hogy milyen babszemeket választasz.

A kulcs, hogy se a felhabosított tejet, se az elkészített kávét ne várakoztasd sokáig. A tökéletes latte art-hoz mindkét hozzávalóra frissen lesz szükséged.

 1. És elérkeztünk az alkotás pillanatához. Vedd kezedbe az espressoval töltött csészét. Az első öntést magasabbról indítsd, hogy a tej a crema réteg alá kerüljön. Engedd a kiöntőt közelebb a csészéhez, és az egyik szélétől a másikig, lágy csuklómozdulatokkal oszlasd el a habot. Már csak az a kérdés: hogyan?

A szív a legegyszerűbben kivitelezhető minta: jobbra-balra mozgatva a kiöntőt készíts a habból egy telt kört, majd mielőtt teljesen befednéd a felületet, emeld el úgy a kiöntőt, hogy egy határozott mozdulattal a pohár közepe felé húzod.

latte

A tulipánt hasonló módon alkothatod meg, mint a szívet, csak az alap mozdulatot háromszor kell egymás után megismételned. Kezdd el magasabbról önteni a tejet, majd amikor közelebb helyezve megjelenik a fehér réteg, finom rázó mozdulatokkal alkoss egy nagyobb foltot, és billentsd vissza a pitcher-t. Ezt ismételd meg még kétszer úgy, hogy az előző folt magába foglalja a következőt, a harmadik (legkisebb) pötty megalkotása végén pedig ne csak visszabillentsd a kiöntőt, hanem a szívhez hasonló módon egy határozott mozdulattal középre húzva emeld el.

latte art

A harmadik gyakran alkalmazott minta a rozetta. Ebben az esetben arra kell odafigyelned, hogy csak a középre húzás után kell elemelned a kiöntőt – egészen addig folyamatos a mozdulat. A kezdés szintén magasról indul, majd amikor körülbelül negyedéig telt a csésze, a tőled távolabb elhelyezkedő peremtől indulva lágyan kezdd el jobbra-balra ringatni a pitcher-t úgy, hogy közben magad felé közelítesz vele. A zárás szintén a középre húzós, hirtelen elemelős mozdulat lesz.

latte art - Rozetta

Ugye, hogy nem is hangzik olyan bonyolultan az alap minták megalkotása? Már csak egyetlen tanáccsal vagyunk adósak: a latte art elkészítéséhez nélkülözhetetlen alapanyagról, a testes cremát adó kávészemekről még nem ejtettünk szót.

BORO-Coffee CREMA – Az alap, amire alkothatsz

A BORO-Coffee CREMA ideális alapot ad a művészi minták megalkotásához. A közepesen sötétre pörkölt szemek csokoládés, nektárosan édeskés, gyümölcsös ízélményt nyújtanak, utóízük hosszú, kakaós, pirított magvas.IDE KATTINTVA rendelheted meg.

Boro-Coffee crema

Ha minden szempontból prémium minőségű kávéra és felejthetetlen ízélményre vágysz, nézz szét a BORO-Coffee teljes kínálatában, ahol szemes, kapszulás, és koffeinmentes kávék közül is válogathatsz!

Szerezz be egy BORO-t, és készíts tökéletes crema réteget a latte art-hoz!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Boro-Coffee - Nicaragua Kapszula

  NICARAGUA Kapszula

  1 290 Ft