Kelet-Afrika – Fedezd fel a kávé őshazáját!

2021.05.09.

Aki nem csak „kötelességből” issza meg a kávéját, hanem minden egyes hörpintés alkalmával érzékeket rabul ejtő ízélményre vágyik, annak fontos tisztában lenni vele, honnan érkeznek az alapanyagul szolgáló babszemek. Ha Te is a kávérajongók népes táborába sorolod magad, Kelet-Afrika legjobbjait nem érdemes szem elől tévesztened!

Hogy miért fontos Kelet-Afrikának kiemelt figyelmet szentelned? Itt található Etiópia – amit a kávé őshazájaként tartanak számon –, és Kenyáról sem szabad megfeledkezned, ahonnan a világszerte kedvelt gyümölcsös ízű, testes és aromagazdag szemek származnak.

A legenda szerint elsőként egy etióp juhász figyelte meg, hogy a kecskéi egész éjszaka ébren maradtak, amikor napközben egy bokor vörös bogyóit eszegették. Tapasztalatairól beszámolt a közeli kolostorban élő szerzeteseknek, akik a bogyóból keserű italt főztek, és a hosszú imádságok alatt ezzel tartották ébren magukat.

Kelet-Afrika is az arabica kávészemekről híres

Dél-Amerika és Közép-Amerika országainak túlnyomó részéhez hasonlóan Kelet-Afrikában is elsősorban arabica szemeket termesztenek, amik 1000-2000 méteres magasságban, hűvös, szubtrópusi éghajlaton érzik jól magukat. Árnyékot, sok nedvességet és tápanyagokban gazdag talajt igényelnek. Ezeknek az elvárásoknak tökéletesen megfelelnek Etiópia legnagyobb régiói (Kaffa, Harrar és Sidamo), valamint az egykori tűzhányó – a Kenya-hegy – lábánál elterülő gazdaságok.

Kelet-Afrika

Az arabica kávészemek ízét a puha, selymes, lágy, kiegyensúlyozott jelzőkkel szoktuk jellemezni. Savtartalmuk alacsonyabb, aromákban gazdagabb, a babok illata pörkölés előtt és után is gyümölcsös és édeskés.

Kelet-Afrika legjobbjai

Amennyiben egy lágyabb, a robustához képest alacsonyabb koffeintartalmú, viszont gazdagabb ízvilágú kávéra vágysz, érdemes megnézned, hogy mit kínál számodra Kelet-Afrika:

1. BORO-Coffee KENYA

A kávécserjéket vulkanikus talajban, 1600-1900 méter tengerszint feletti magasságban termesztik. A kávécseresznyéket nedves módszerrel dolgozzák fel, amit 36 órás fermentáció követ. Ezt követően napon szárítják. A kézi szüretnek és válogatásnak köszönhetően minden kávészem tökéletes.

Teste közepesen erős, ízében a bogyós gyümölcs édes tónusai dominálnak. A szájpadláson enyhe, a gyógynövények ízéhez hasonló keserűség érezhető. A kávé lecsengése gyengébb, mazsolára és szárított gyümölcsre emlékeztető.

 • Kávétípus: Ristretto, Espresso, Lungo, Cappucino
 • Fő ízjegyek: cseresznye, jázmin, citrus, vörösbor
 • Termőterület: Nyeri District

Rendelj belőle kóstolót!

2. BORO-Coffee ETIÓP YIRGACHEFFE SHG

A kávécserjéket a Yirgacheffe térségben elhelyezkedő vulkanikus talajon, 1700-1900 méter tengerszint feletti magasságban termesztik. A kávécseresznyéket kézzel szüretelik és válogatják, nedves módszerrel dolgozzák fel, majd napon szárítják.

A mosott eljárásnak köszönhetően könnyed textúra és jól kiérezhető gyümölcsös, édes ízvilág, valamint savas, hosszú, kellemes utóíz jellemzi.

 • Kávétípus: Ristretto, Espresso
 • Fő ízjegyek: gyümölcs, illatos virág
 • Termőterület: Yirgacheffe

Rendelj belőle kóstolót!

Kelet-Afrika

Ha nem a koffeintartalom, hanem az íz a lényeg

A Yirgacheffe térségben elhelyezkedő vulkanikus talajon termesztett babszemek koffeinmentes változatban is megrendelhetők. A kávécseresznyéket ebben az esetben is kézzel szüretelik és válogatják, majd nedves módszerrel dolgozzák fel, végül pedig napon szárítják.

A kávé teste közepesen erős. Ízében a gyümölcsös tónusok széles skálája, valamint a dió és a csokoládé érezhető. Lecsengése édes, étcsokoládés, enyhén gyümölcsös.

 • Kávétípus: Ristretto, Espresso
 • Fő ízjegyek: gyümölcs, illatos virág
 • Termőterület: Yirgacheffe

Rendelj belőle kóstolót!

A koffeinmentes címkével felbélyegzett kávékra sokan mostohagyerekként tekintenek. Pedig, akik a barna nedűt elsősorban nem a pezsdítő hatása, hanem az ízélmény miatt fogyasztják, azok számára a koffeinmentes változat is ideális választásnak bizonyulhat. Mit is iszunk pontosan, amikor „mentes kávét” szürcsölünk? Kattints ide, és tudj meg többet a témában!

Kelet-Afrika

A kelet-afrikai termőterületek mellett más kontinensek kávéi is érdekelnek? Tekintsd meg a BORO-Coffee teljes kínálatát! KATTINTS IDE!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Boro-Coffee - Nicaragua Kapszula

  NICARAGUA Kapszula

  1 290 Ft