Közép-Amerika finom! Mit szólnál egy kis ízelítőhöz?

2021.03.25.

Akár természet-, akár társadalomföldrajzi nézőpontból szemléljük a térséget, komoly fejtörést okozna maradéktalanul felsorolni a Közép-Amerikát alkotó országokat. Más azonban a helyzet, ha a legelismertebb kávétermesztő térségeket kell összegyűjteni a földrészről – hozzájuk még érzékeket rabul ejtő kávékülönlegességeket is tudunk társítani.

Közép-Amerikába az első kávécserjék az 1700-as években érkeztek a Karib-szigetekről, valamint Dél-Amerikából. A termőterület különlegessége változatos földrajzi adottságainak és a helyileg kialakult mikroklímának köszönhető. Guatemalát például a világ egyik „legízletesebb és legpikánsabb vidékeként” tartják számon, de Nicaraguáról, Hondurasról, El Salvadorról vagy Costa Ricáról is dicshimnuszokat zengenek, ha a területükön termő kávészemek szóba kerülnek. Na, de milyenek is pontosan azok az ínycsiklandó kávészemek?

Közép-Amerika finom! Mit szólnál egy kis ízelítőhöz? - Boro Coffee

Ha Amerika, akkor arabica

Dél-Amerikához hasonlóan Közép-Amerika országainak túlnyomó részében is elsősorban arabica szemeket termesztenek. Az arabica növény 1000-2000 méteres magasságban, hűvös, szubtrópusi éghajlaton érzi jól magát, árnyékot, sok nedvességet és tápanyagokban gazdag talajt igényel.

Az arabica kávék igen különbözőek lehetnek, ízviláguk is eltér egymástól, általánosítani éppen ezért nem lehet. Ízüket a puha, selymes, lágy, kiegyensúlyozott jelzőkkel szoktuk jellemezni. Savtartalmuk alacsonyabb, aromákban gazdagabb, a babok illata pörkölés előtt és után is gyümölcsös és édeskés.

A kesernyésebb, savasabb és erőteljesebb robusta szemekhez képest az arabica kávék azért drágábbak, mert nehezebb nagy mennyiségben előállítani őket – érzékenyebbek a kártevőkkel, valamint a klimatikus viszonyokkal szemben, költségesebb a területek művelése, és sokkal nagyobb rájuk a kereslet.

Best of Közép-Amerika

Amennyiben egy lágyabb, a robustához képest alacsonyabb koffeintartalmú, viszont gazdagabb ízvilágú kávéra vágysz, érdemes megnézned, hogy mit kínál számodra Közép-Amerika:

Közép-Amerika finom! Mit szólnál egy kis ízelítőhöz? - Boro Coffee

1. BORO-Coffee NICARAGUA SHG

Ízében a csokoládés, mogyorós vonalat szépen ellenpontozza visszafogott savasságával a gyümölcsösség. Barackos, ananászos, mangós, trópusi gyümölcsös íze mellett egy csipet virágosság és nektáros édesség is felsejlik a babszemekben. Komplex ízvilágú, testes kávé.

 • Kávétípus: Ristretto, Espresso, Lungo, Cappucino, Latte
 • Fő ízjegyek: csokoládé, narancs
 • Termőterület: Jinotega

Rendelj belőle kóstolót!

Kizárólag kapszulás kávéfőzővel rendelkezel? Semmi probléma! A BORO-Coffee NICARAGUA kávékülönlegességet ide kattintva kapszulás kivitelben is megrendelheted.

2. BORO-Coffee GUATEMALA SHG

A babszemek Guatemala legmagasabban fekvő területéről, Huehuetenango vidékéről származnak. Természetes ősi esőerdő veszi körül az ültetvényt, amely ideális mikroklímát kínál az ott termő szemeknek. Ez a kiváló speciality arabica kávé a tökéletes pörköléssel testes, közepesen savas, gazdag csokoládés és gyümölcsös ízjegyeket mutat.

 • Kávétípus: Ristretto, Espresso, Lungo, Cappucino, Latte
 • Fő ízjegyek: étcsokoládé, bogyós gyümölcsök
 • Termőterület: Huehuetenango

Rendelj belőle kóstolót!

Kizárólag kapszulás kávéfőzővel rendelkezel? Semmi probléma! A BORO-Coffee GUATEMALA kávékülönlegességet ide kattintva kapszulás kivitelben is megrendelheted.

3. BORO-Coffee HONDURAS SHG

Ízvilágában érezni lehet a fekete csokoládé édességét, ugyanakkor megmaradtak benne a piros gyümölcsök savai, valamint fellelhető benne a jázmin virág és a fahéj ízjegye is.

 • Kávétípus: Ristretto, Espresso, Lungo, Cappucino, Latte
 • Fő ízjegyek: csokoládé, karamell
 • Termőterület: Santa Rosa de Copán

Rendelj belőle kóstolót!

Az SHG jelölés (strictly hard grown) azt jelenti, hogy szigorúan 1400 méter tengerszint feletti magasságban terem a kávé, amely hűvösebb klímát, lassabb érést, keményebb, ugyanakkor ízletesebb kávébabokat eredményez.

4. BORO-Coffee EL SALVADOR SHG

A kávé teste közepesen erős, enyhén fűszeres. Ízében a szárított trópusi gyümölcsök édes-savas tónusai dominálnak tejcsokoládéval, valamint a barack és a meggy édességével kombinálva. Lecsengése a karamellizált nádcukor ízére emlékeztet, enyhén kesernyés.

 • Kávétípus: Ristretto, Espresso, Lungo, Cappucino, Latte
 • Fő ízjegy: karamella
 • Termőterület: Balsamo

Rendelj belőle kóstolót!

5. BORO-Coffee COSTA RICA

Világszerte a legjobb szemes kávék közé tartozik. San Marcos de Tarrazu térségben ásványokban gazdag, vulkanikus talajon termesztik 1300-1800 méter tengerszint feletti magasságban. A kávécseresznyéket nedves módszerrel dolgozzák fel, majd napon szárítják. Ízében a friss trópusi gyümölcsök édes tónusai dominálnak tejcsokoládéval és nádcukorral kombinálva. Lecsengése enyhén keserű, a narancshéj ízére emlékeztet. A kávé teste közepesen erős, édes.

 • Kávétípus: Ristretto, Espresso, Lungo, Cappucino, Latte
 • Fő ízjegyek: tejcsokoládé, trópusi gyümölcs
 • Termőterület: San Marcos de Tarrazu

Rendelj belőle kóstolót!

Barangold be velünk Közép-Amerikát!

Közép-Amerika finom! Mit szólnál egy kis ízelítőhöz? - Boro Coffee

Hogy megkönnyítsük a helyzeted, készítettünk Neked egy Közép-Amerika összeállítást, ami mind az öt említett ország (Nicaragua, Guatemala, Honduras, El Salvador és Costa Rica) ültetvényeinek babszemeiből tartalmaz egy-egy csomaggal. Készíts el mindegyikből egy csészével, dőlj hátra, hunyd le a szemed, kortyolgass, és engedd, hogy az ízek végig vezessenek Közép-Amerika legismertebb kávéültetvényein.

A közép-amerikai termőterületek mellett más kontinensek kávéi is érdekelnek? Tekintsd meg a BORO-Coffee teljes kínálatát! KATTINTS IDE!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Blend válogatás - BORO-Coffee

  Blend Válogatás

  11 700 Ft