Nem mindig a babszemek a felelősek, ha rossz a kávé íze

2021.07.08.

„Otthon nem az igazi, mi lehet a gond?” Ezt a kérdést bizonyára már Te is feltetted magadnak. Ha egy kávézóban felhörpintesz egy kellemes ízű barna főzetet, majd otthon megpróbálod elkészíteni, szinte biztosra veheted, hogy eltérő lesz a végeredmény. Még abban az esetben is, ha ugyanazt az alapanyagot használod. De mi lehet ennek az oka?

A kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. A csészédbe kerülő kávé íze és minősége rengeteg apró tényező összjátékának a függvénye – hogy csak néhány példát említsünk: a babszemek származása, az őrlés minősége, a kávéfőző típusa vagy a víz tisztasága is befolyásolhatja a végeredményt. Sőt, még az is hatással lehet az ízekre, hogy előmelegítetted-e a csészét, mielőtt beleöntötted a kávét.

Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló hibákat gyűjtöttük össze, amik még a minőségi, specialty babszemeknek is kellemetlenné tehetik az ízét.

Ha a kávé íze nem az igazi – 6+1 gyakran elkövetett hiba

1. Szennyezett kávéfőző – A lustaság a kávéfőzés esetében sem kifizetődő. Ha nem szánsz időt a frissítő nedűt előállító gépezet tisztán tartására, hiába számítasz a boldog befejezésre. A napokig kávéfőzőben felejtett zacc vagy egy mosószeres/hagymás kézzel átöblögetett víztartály is kellemetlen ízt kölcsönözhet az italodnak.

2. Csapvíz használata – A klóros vagy túl magas vastartalmú csapvízzel a kávéd kudarcra van ítélve. A kellemetlen mellékíz ebben az esetben szinte borítékolható. Érdemes beszerezned egy vízszűrő berendezést vagy kancsót, de az is megoldást jelenthet, ha a kávéfőzéshez alacsony ásványianyag tartalmú, palackozott vizet használsz.

kaveize kep1

3. Nem megfelelő hőmérséklet – A kellemes ízekben gazdag kávénak egyik elengedhetetlen tényezője a megfelelően megválasztott hőmérséklet. A főzéshez használt túl hideg vagy meleg víz egyaránt tönkreteheti a végeredményt – a kávé ideális hőmérséklete 91-96 °C közé tehető. Itt fontos megemlíteni a csésze hőmérsékletét is: ha előmelegíted, sokkal tovább élvezheted az érzékeidet rabul ejtő főzet kellemes ízét.

4. Pörkölés figyelmen kívül hagyása – Érdemes tisztában lenned vele, hogy mire számíthatsz, ha világos, közepes vagy sötét pörkölésű kávészemeket választasz.

 • Világos pörkölést csak kiváló minőségű babok esetében ajánlott választani, ugyanis ennél a kezelési módnál jön ki legjobban a kávé fajtajellege.
 • A közepes pörkölésű kávék aromája többnyire édes, testes, savassága kiegyensúlyozott, szinte bármilyen kávé elkészítésére alkalmas.
 • A sötét pörkölésű babszemeket enyhén égett beütés és markáns keserűség jellemez – elsősorban rövid kávékhoz javasolható.
kaveize kep2
Ha megízlelnéd, hogy milyen élményt képes nyújtani néhány közepes pörkölésű specialty kávészem, érdemes szétnézned a BORO-Coffee kínálatában.

5. Helytelen tárolás – Még a minőségi babszemek is dohossá válhatnak, ha hagyod őket oxidálódni – amint ez megtörténik, biztosra veheted, hogy elégedetlen leszel a poharadba csordogáló főzettel. Akár szemes, akár őrölt kávéról van szó, minden esetben gondoskodj róla, hogy hűvös, száraz helyen, légmentesen zárható dobozban tárold az alapanyagot.

6. Túl sokáig áll a kávé – Minél több idő telik el a pörkölés pillanata és a kávé elfogyasztása között, annál kisebb az esélye, hogy abban az ízélményben lesz részed, amire számítasz. Ideális esetben a kávészemeket nem sokkal a fogyasztás előtt pörkölik. A nagyobb kiszerelésű – frissen pörkölt – szemeket éppen ezért a csomagolás felbontását követő egy hónapon belül érdemes elfogyasztani.

+ 1 Az alapanyag

Kezdhettük volna ezzel is a felsorolást, hiszen a kávé íze elsősorban a felhasznált alapanyag függvénye. Az viszont, hogy milyen babszemeket választasz, döntés kérdése – az imént felsoroltak pedig inkább csak odafigyelést igényelnek.

kaveize kep3

Amennyiben minden szempontból prémium minőségre törekszel, érdemes szétnézned a BORO-Coffee kínálatában, ahol hagyományos, kapszulás és koffeinmentes kávékat is találhatsz! Ha specialty babszemeket választasz, és elkerülöd az imént felsorolt hibákat, biztosra veheted, hogy minden hörpintés után kávéházakat megidéző élményben lesz részed.

Kóstolj meg egy BORO-t, és ízleld meg a különbséget!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Blend válogatás - BORO-Coffee

  Blend Válogatás

  11 700 Ft