Te mire gondolsz, amikor kérsz egy jó erős feketét?

2020.10.31.

Ha megkérdezünk 10 embert, hogy reggelente milyen kávét szeretnek fogyasztani, 9-en biztosan azt a választ adják, hogy „erőset, ami felpörget”. De mire is gondolunk pontosan, amikor egy intenzív főzet után áhítozunk? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához érdemes a témát egy kicsit alaposabban körbejárni.

Egy csomag kávé megvásárlása előtt fontos tisztázni, hogy mit jelent számunkra az „erős kávé” kifejezés, különben könnyedén csalódás érhet bennünket, miután belekortyoltunk a napindító italba. Lássuk a tényeket, és nézzük meg, hogy miért nem olyan egyszerű a helyzet.

Erős kávé – A hivatalos álláspont

A kávé erejét a TDS (total dissolved solids) értékkel lehet meghatározni. Ez a szám azt mutatja meg, hogy mekkora része oldódott ki a kávénak. Minél magasabb a TDS, annál koncentráltabb, „testesebb” italt fogyasztunk. Tehát, hogyha egy pontos értékkel szeretnénk meghatározni a főzet erejét, viszonylag egyszerű dolgunk van. Csak a megfelelő mérőműszerre lesz szükségünk hozzá.

Te mire gondolsz, amikor kérsz egy jó erős feketét? - Boro - Coffee

Egy átlagember számára ez a szám azonban semmit nem mond – sőt, nem is biztos, hogy egy magasabb TDS értékkel rendelkező kávé esetében az agyunk is azt üzeni számunkra, hogy intenzívebb italt szürcsölünk. De akkor mire mondjuk azt, hogy erős kávé?

Mit üzennek az érzékszerveink?

A TDS segítségével tehát tényszerűen megállapítható a kávé ereje, a hétköznapok során mégsem ez alapján állapítjuk meg egy főzetről, hogy erős. Teljesen más szempontok alapján határozzuk meg, hogy az adott italnak milyen az intenzitása. Egy mérőszám helyett sokkal fontosabb számunkra, hogy mit üzennek az érzékszerveink:

 • sokaknak a keserű íz és illat együttesen számít,
 • vannak, akiknek a pörkölés intenzitása a mérvadó (minél sötétebbnek látnak egy babszemet, annál erősebbnek gondolják),
 • másoknak a főzet színe és sűrűsége a meghatározó,
 • de olyanok is akadnak, akik a hosszan tartó, intenzív utóízzel azonosítják az erős kávét.
Te mire gondolsz, amikor kérsz egy jó erős feketét? - Boro - Coffee

Meghatározó a koffeintartalom

Az érzékszerveinkkel (ízlelőbimbóinkkal, orrunkkal és szemeinkkel) tapasztalható jegyek mellett a másik lényeges szempont a koffeintartalom. Minél többet tartalmaz ugyanis a főzet, annál erőteljesebben érezzük, hogy hatással van szervezetünkre a készítmény (ha szeretnél többet megtudni a koffein hatásairól, kattints ide). Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a magas koffeintartalom nem feltétlenül állapítható meg az ízek, az illatok és a kinézet alapján.

Hogy mennyi egy főzet koffeintartalma, azt elsősorban az elkészítési idő határozza meg – vagyis, hogy mennyi ideig ázik a kávé a vízben. Az idő növelésével a koffeintartalom mellett a TDS érték is emelkedik.

A BORO-Coffee ajánlata

Kijelenthetjük tehát, hogy az erős kávé jelzőt több szempontból is ráaggathatjuk egy napindító italra, de nem biztos, hogy minden esetben ugyanarra gondolunk. Ha szeretnénk biztosra menni az intenzitás tekintetében, érdemes olyan kávét választanunk, ami a magas koffeintartalom mellett érzékszerveinkre is a fentebb részletezett hatással bír.

Te mire gondolsz, amikor kérsz egy jó erős feketét? - Boro - Coffee

Ha szereted „lórugással” indítani a napot, és szívesen kalandozol a prémium minőségű kézműves kávék világában, a BORO-Coffee Washed Robusta lesz számodra az ideális választás. Testességével, kesernyés ízével és sűrű krémességével tökéletes alapanyagot szolgáltat a reggeli napindító espresso-hoz. Rendelj magadnak egy adaggal, és indítsd energikusan a napot!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Blend válogatás - BORO-Coffee

  Blend Válogatás

  11 700 Ft