Segítünk eligazodni a kávétípusok között

2021.02.15.

Veled is előfordult már, hogy betértél egy kávézóba, feltették a „Mit parancsolsz?” kérdést, felpillantottál a kínálatra, de nem voltál benne biztos, hogy mit takarnak a hangzatos elnevezések, ezért inkább maradtál a jól bevált „rövidnél”? Annak érdekében, hogy ez többé ne fordulhasson elő, összegyűjtöttük Neked azokat a kávétípusokat, amikkel a leggyakrabban találkozhatsz.

Mielőtt rosszul éreznéd magad, szeretnénk megnyugtatni, hogy tapasztalatunk szerint az emberek többsége – az espresso, a cappuccino és kedvenc kávéja kivételével – nem tudja pontosan megmondani, hogy mit takarnak az elnevezések. Ha végig olvasod a cikket, nem csak a kávétípusok összetételével leszel tisztában, hanem az elnevezéseket is memorizálhatod.

Segítünk eligazodni a kávétípusok között - Futuremanagement - Online Marketing Ügynökség

A legnépszerűbb kávétípusok – Mit takarnak az elnevezések?

 1. Espresso

Akik önmagukra a kávé megszállottjaként tekintenek, az espresso-t egyszerűen csak „a kávé”-ként emlegetik. A pontos hozzávalók: 7 gramm őrölt kávé, 90 fokos víz, 9 bár nyomás és 20 másodperces csapolás. A végeredmény egy 25-30 ml-es főzet. Általában tej és cukor nélkül fogyasztják, hogy maximálisan kiélvezhessék a babszemekből kinyert ízeket.

Alapanyagként tökéletesen passzol hozzá: BORO-Coffee PERU

2. Espresso macchiato

A macchiato utótag csatolása tulajdonképpen a habosított tej hozzáadását jelenti az espresso-hoz. Az alap az imént említett feltételek mellett készül el, majd 1-2 kanál tejhab kerül a főzet tetejére.

Alapanyagként tökéletesen passzol hozzá: BORO-Coffee ESPRESSO

Segítünk eligazodni a kávétípusok között - Futuremanagement - Online Marketing Ügynökség

3. Espresso lungo

Ha egy magyar vendéglátóhelyen rendelsz, nyugodtan mondhatod, hogy „egy hosszú kávét szeretnék kérni”. Ebben az esetben az alap espresso-hoz 50-60 ml víz kerül, aminek az eredménye egy lágyabb, kevésbé intenzív ízélmény lesz.

Alapanyagként tökéletesen passzol hozzá: BORO-Coffee CLASSIC

4. Americano

Akárcsak a lungo esetében, az americano-nál is forró vízzel egészül ki a receptúra. Itt azonban más a mennyiség és a sorrend: a 150-170 ml forró víz elsőként kerül bele a pohárba, majd ezt követően érkezik rá az espresso.

Alapanyagként tökéletesen passzol hozzá: BORO-Coffee COLUMBIA

5. Cappuccino

Magyarországon a hagyományos presszó mellett talán az egyik leggyakrabban rendelt kávétípus. Espresso + 100-110 ml (körülbelül 2 centiméter magas) felhabosított tej.

Alapanyagként tökéletesen passzol hozzá: BORO-Coffee OMNIBUS BLEND

Segítünk eligazodni a kávétípusok között - Futuremanagement - Online Marketing Ügynökség

6. Ristretto

Maradva a magyar vendéglátóba betérős helyzetnél, ebben az esetben lesz helytálló, ha rövid kávét kérsz. A ristretto-nál ugyanazok a feltételek, mint az espresso-nál, csak kevesebb vízzel és kevesebb idő alatt készül el – 15 gramm alapanyagból 15 ml főzet születik.

Alapanyagként tökéletesen passzol hozzá: BORO-Coffee HONDURAS

7. Doppio

Ha beszélsz egy picit olaszul, könnyű dolgod lesz ennek a típusnak a megfejtésénél: a doppio ugyanis duplát jelent. Espresso szorozva kettővel. Kétszeres mennyiségű őrlemény, kétszeres mennyiségű víz. Kész is van a doppio.

Alapanyagként tökéletesen passzol hozzá: BORO-Coffee EL SALVADOR

8. Latte macchiato

200-250 ml tej, presszó kávé, vastag, buborékmentes tejhab. Ennél az italnál fontos szerepet kap a látvány. Nem elég csak a tejhabbal megkoronázni a főzetet, az óvatos rétegezésre is oda kell figyelni – tej, kávé, tejhab a sorrend.

Alapanyagként tökéletesen passzol hozzá: BORO-Coffee COSTA RICA

Segítünk eligazodni a kávétípusok között - Futuremanagement - Online Marketing Ügynökség

9. Caffé latte

Ez valójában a tejeskávé. Akárcsak a latte macchiato esetében, 200-250 ml tejjel egészül ki a presszó kávé, itt azonban nem kell figyelni a rétegződésre, hiszen épp a két folyadék keveredése a lényeg. Az ital tetejére vékony, krémes tejhab kerül.

Alapanyagként tökéletesen passzol hozzá: BORO-Coffee 100% ARABICA

Válassz magadnak egy kávétípust, és készítsd el otthon, prémium babszemek felhasználásával!

Az elkészítés módja rajtad múlik, az alapanyagként használt kávé viszont választás kérdése. Amennyiben minden szempontból prémium minőségre törekszel, érdemes szétnézned a BORO-Coffee kínálatában, ahol hagyományos, koffeinmentes, kapszulás és zöld kávék közül is válogathatsz!

Segítünk eligazodni a kávétípusok között - Futuremanagement - Online Marketing Ügynökség

Kóstolj meg egy BORO-t, és ízleld meg a különbséget!

Kedvenc kávéitok

 • Boro Coffee - Crema

  CREMA

  2 200 Ft6 800 Ft
 • Espresso - Boro Coffee

  ESPRESSO

  2 600 Ft8 400 Ft
 • 100% Arabica - Boro Coffee

  100% ARABICA

  3 200 Ft10 800 Ft
 • Kapszula csomag - BORO Coffee

  4 darabos kapszula csomag

  4 900 Ft
 • Blend válogatás - BORO-Coffee

  Blend Válogatás

  11 700 Ft